Jaki piekarnik wybrać

Wyobrażasz sobie życie bez piekarnika? Bo my nie! Podpowiadamy na co zwrócić uwagę, aby pieczenie stało się przyjemnością.

W szerokiej gamie piekarników można znaleźć takie, które pomogą Ci przygotować potrawę krok po kroku, ale są również prostsze i tańsze, oferujące liczne funkcje i rozwiązania, dzięki którym pieczenie stanie się dla Ciebie pasją. Na które funkcje warto więc zwrócić uwagę? Termoobieg 3D – stosowany we wszystkich piekarnikach elektrycznych, jest to wzmocniony termoobieg. Polega na tym, że dookoła wentylatora rozmieszczone są dodatkowe grzałki, a także otwory grzewcze. Zastosowanie takiego rozwiązania sprawia, że powietrze rozprowadzane jest równomiernie wewnątrz piekarnika – idealnie sprawdza się ono w przypadku przygotowywania dużych porcji mięsa czy ciast – potrawy są równomiernie opiekane, nie są np. jednostronnie mocniej przypieczone. Funkcja szybkiego nagrzewania – idealna funkcja dla zapracowanych - dzięki niej piekarnik nagrzewa się w krótkim czasie. Grill – mały - dla fanów pieczonych kiełbasek, zapiekanek oraz duży dla fanów grillowanego mięsa. Funkcja pary – umożliwia przygotowywanie potraw na parze. Programy automatycznego pieczenia – potrafiące dostosować temperaturę oraz czas pieczenia potrawy, w zależności od wybranego programu i wagi dania. Teleskopowe prowadnice – elementy stałe prowadnicy przymocowane są stabilnie do ścianek wewnątrz piekarnika, a elementy ruchome wysuwane są łącznie z blachą do pieczenia – ułatwiają wyciąganie potraw z piekarnika. Podwójna komora – dzięki niej możesz przygotować dwie potrawy jednocześnie, wymagających pieczenia w różnych temperaturach; unikniesz również mieszania się zapachów. Jakie wymiary powinien mieć piekarnik? Na rynku dostępne są piekarniki o standardowych wymiarach – tj. o wysokości i szerokości 60 cm. Mniejsze, tzw. kompaktowe, mają wysokość do 45 cm lub szerokość do 50 cm. Wiadomo, że od wielkości sprzętu zależy jego pojemność. Dla czteroosobowej rodziny wystarczy pojemność piekarnika standardowego. Jeżeli na co dzień przygotowywane będą potrawy dla większej liczby osób – warto zastanowić się nad większym piekarnikiem – np. o pojemności 60-65 l.